Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою

Генеральна Асамблея проголосила 17 червня "Всесвітнім днем боротьби з опустелюванням і засухою" в 1995 році у зв’язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням 17 червня 1994.


Цей день покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва задля ефективної боротьби з опустеленням і засухою у природі. 
Бібліотека-філіал №16 закликає всіх звернути увагу, бережливо та з розумінням ставитись до природи.
Даний процес змушує бити тривогу багатьох вчених, оскільки він загрожує навколишньому середовищу нашої планети.
Питання охорони земель в умовах загострення екологічної ситуації в Україні має стати одним з найважливіших напрямків державної політики, оскільки поліпшення стану землі відкриває значні резерви збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та забезпечує суттєве оздоровлення екологічних умов життя людини.

 Причиною жахливої деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів тощо. Від неї тією чи іншою мірою страждає 70% засушливих територій в усьому світі.
До причин опустелення слід віднести:
Водний дефіцит. 
Відсутність потрібної кількості ґрунтових вод задля забезпечення норм водного балансу для різних видів рослинності і сільськогосподарських культур.
Тривала посуха. 
Вона спричинена змінами в кліматі.
Кліматична аридизация. 
Надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури та низького рівня опадів.

Вирубка лісів. При різкій вирубці лісу може початися ерозія ґрунту, особливо на схилах гір. Через зменшення лісових насаджень змінюється баланс вологи, тому не відбувається поступового танення снігу і збереження вологи у ґрунті.
Соленакопичення. Збільшення рівня солей у ґрунті може відбуватися у зв’язку з перенесенням солей з нижніх шарів ґрунту ґрунтовими водами, у верхні. Також воно може бути викликано техногенною діяльністю.

Наслідки опустелювання включають:
– скорочення обсягів виробництва продовольства, зниження родючості ґрунту та природної здатності землі до відновлення;
– посилення паводків в низинах річок, погіршення якості води, утворення осаду в річках та озерах, замулення водойм і судноплавних каналів;
– погіршення здоров’я людей через принесений вітром пил, включаючи очні, респіраторні, алергічні захворювання та психологічний стрес.

Отже, основними завданнями щодо охорони земель є забезпечення відтворення і збереження земельних ресурсів та екологічної цінності природних і набутих якостей земель. Природа не в змозі нескінченно пробачати помилки людства, тож необхідно зупинити процес зміни ґрунту в бік опустелювання. Це також можливо, якщо суспільство почне думати не тільки про сьогоднішній прибуток, а й про завтрашній день.

БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ!!!














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Всесвітній день Книголюба.

Велична і свята моя ти Україно!