Вільям Шекспір - світовий драматург.

Датою святкування став день народження Вільяма Шекспіра – великого англійського поета, письменника, самого знаменитого драматурга світу.
Хто забажає більш детально ознайомитись з життям та творчістю відомого драматурга ласкаво просимо до житомирської бібліотеки-філіалу №16. (після карантину)



 А ось  цікаві факти про життя В.Шекспіра.
Вільям Шекспір досі один з кращих драматургів у світі і дивовижним фактом залишається те, як провінційна людина, яка ніколи не відвідувала коледж стала одним з найбільш визначних та красномовних письменників за всю історію.
1. Шекспір народився у заможній, багатодітній сім'ї. У нього було троє братів та чотири сестри.
2. Коли Вільяму Шекспіру виповнилось вісімнадцять він одружився з дочкою фермера на вісім років старшою за нього. На момент весілля його дружина Анна Гетевей була на третьому місяці вагітності.

3. Згідно з дослідженнями діти Шекспіра та його дружина були не писемними, що було дуже розповсюдженим явищем в ті часи, хоч сам Вільям змалку відвідував місцеву гімназію Стратфорді де і освоїв письмо та латинь.

4. На одному з найбільш відомих зображень Шекспіра, відомому як портрет Чандоса (Chandos portrait) в лівому вусі Шекспіра є золота сережка. Тоді це було дуже модним та свідчило про богемний спосіб життя.

5. Вільям Шекспір дуже вплинув на формування сучасної англійської мови. Завдяки його творчості з'явились такі популярні до сьогодні в повсякденній англійській такі слова і вирази як «fashionable» (модний), «lackluster» (тьмяний), «in a pickle» (в жалюгідному стані), «one fell swoop» (одним махом).

6. Твори Шекспір найбільш цитовані в англійській мові, за популярністю вони поступаються лише цитатам з Біблії.

7. Мало хто знає, що крім написання своїх численних п'єс і сонетів, Шекспір був також актором. Він часто з'являвся на сцені у власних п'єсах, а також п'єсах інших драматургів.

8. За життя Шекспіра жінкам заборонялось з'являтися на сцені в театрі, а всі жіночі ролі виконували чоловіки. Сьогодні важко уявити як у п'єсі Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта» головну жіночу роль виконував чоловік, але тоді це було звичним явищем.

9. Шекспіру приписують винахід імен Олівія, Міранда, Джессіка і Корделія, які за багато років стали звичними у багатьох країнах.

10. У Вільяма була лише одна внучка Єлизавета. Проте вона померла бездітною і тому в Шекспіра сьогодні не має прямих нащадків.

11.Завдяки творчості Шекспіра англійська мова збагатилася 1700 новими словами.

12. Шекспір користувався феноменальним успіхом ще за життя. Його найпопулярнішим твором був маловідомий зараз вірш «Венера й Адоніс». Критики його творчості стверджували, що такий твір, як «Гамлет», навряд чи буде популярним, і нащадки «швидше за все, забудуть про нього».
13.Великий драматург Вільям Шекспір завжди жив з таємницями.
14.Безліч п'єс Шекспіра були переведені на інші мови світу.
15.Вільям Шекспір розпочав свою кар'єру в мистецтві з акторської майстерності.

16.Великий драматург ніколи не займався публікацією власних п'єс.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.