Міжнародний день дитячої книги.

2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги.
Кожного року бібліотеки у всьому світі разом з юними книголюбами відзначають це свято! 

Дитяча книга - це беззвучний наставник покоління, предмет історії, культури. Відомо, що все найважливіше в людину вкладається ще з дитинства. Дуже важливо читати в ранньому віці "потрібні книжки" і для дітей обов'язково  потрібно писати та видавати так як і для дорослих.

Тому що для дитини книжка - це іграшка, але яка має навчати, залучати, захоплювати і, крім цього, бути красивою. Найкраще всі ці функції виконує дитяча ілюстрована книга.

Сонячний промінь і метелик, який сів на квітку, кумедна картинка і добра пісня, весела гра і улюблена книга – перші вчителі дитини.


Книга! Вона поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі екзотичні країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга.

Працівники нашої бібліотеки пропонують здійснити невеличкий пізнавальний екскурс  історією дитячої книги.

 З чого ж все починалося?
 Джерела дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У. Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою.
Серед його численних видань були байки Езопа і цікавий "Роман про лиса".

У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами.
Протягом XVII століття дітей навчали і виховували в основному за Біблією і книгами релігійного змісту. XVIII століття подарувало дітям два великих романи - "Робінзон Крузо" Даніеля Дефо і "Подорожі Гуллівера" Джонатана Свіфта. Водночас і дітей, і дорослих однаково захопили видання народних казок, балад і переказів.

А початок золотого століття дитячої літератури припадає на середину XIX століття. Нарешті, було визнано, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книжки!

Дивно, але література для дітей часто приводила у захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася  твором "Пригоди Аліси в Країні чудес" Льюїса Керрола, насолоджуючись вільною грою фантазії і гумору.
Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв.

Бібліотека-філіал №16 має гарний фонд дитячої літератури. Нагадуємо, що у маленьких мешканців міста є чудова можливість скористатися послугами нашої бібліотеки ! Потрібно тільки трошки почекати, до завершення карантину. Бажаю всім здоров'я. 









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.