Співець козацької слави

21 лютого виповнилося 100 років від дня народження українського письменника, автора пригодницьких та історичних творів -Володимира Малика.

21 лютого 1921 року  народився відомий майстер української літератури, талановитий письменник, лауреат чотирьох літературних премій імені Лесі Українки, Г.Скороводи, Т.Шевченка, Панаса Мирного – Володимир Малик.

 Палкий патріот України, людина крицево-стійка в своїх переконаннях, він своїми творами відкрив для нас приховану правду рідної історії, навчив шанувати своїх славних пращурів - щоб почерпнути  в них мужність і силу.

    Володимир Малик 25 років був відданим педагогом. Розпочинав на Макарівщині в Ясногородській школі, а згодом – на Полтавщині (м.Лубни).

Володимир Малик глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, збирав народні легенди та перекази, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої. І почали одна за одною виходити з-під його пера казки-легенди для молодших читачів «Чарівний перстень», «Месник із лісу», «Воєвода Дмитро», «Микита Кожум’яка», «Червона троянда».

В літературному доробку письменника є відомі пригодницькі повісті для читачів середнього шкільного віку, а саме: «Чорний екватор», «Двоє над прірвою», «Слід веде до моря».

    Читацьке визнання та літературну славу В.Малик здобув завдяки своїм історичним романам -  «Таємний посол», «Горить свіча», «Князь Ігор», «Чумацький шлях», «Князь Кий», поезії - «Червоні маки», поемам - «Журавлі-журавлики», «Воєвода-Дмитро», «Месник із лісу».

    Книги Володимира Малика за своєю популярністю в Україні входять до першої п’ятірки рейтингу творів українських авторів. Їх включено до шкільних програм і перекладено багатьма мовами світу.

Малик відомий також як і літературний критик. Його перу належить низка рецензій на твори українських прозаїків. В житті письменник був чесною, скромною та доброю людиною. Багатьом початківцям допомагав порадами, вивів на широкий літературний шлях. Все своє життя Володимир Кирилович прожив гідно, у великих творчих та плідних трудах.

 


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.