"Іван Франко - це розум і серце нашого народу"


  27 серпня ми згадуємо та шануємо пам'ять,обдарованої людини, великого талановитого письменника, саме в день його народження!  Людину, яка при житті мала близько 100 псевдонімів, наприклад: Джеджалик, Живий, Брут Хома, Мирон, Марко, Кремінь. 

Людину, яку сучасники називали «академією в одній особі», відзначаючи, зокрема, вільне володіння чотирнадцятьма мовами.  Ним були перекладені українською мовою твори близько 200 авторів з 14 мов і 37 національних літератур! 

Це перший український поет, якого номінували на здобуття Нобелівської премії з літератури.

Якщо ви ще не зрозуміли про кого йде мова, даємо вам ще одну підказку – пригодами його «Лиса Микити» зачитувалося не одне покоління!



Так, дійсно, все це Іван Франко - письменник, учений, публіцист, критик, перекладач та громадський діяч. Якось сухувато звучить… Хоча, пропонуємо вам переконатися - людина надзвичайно цікава! Ось лише деякі факти з життя Івана Франка: 

▪️ Він став першим професійним українським письменником, який заробляв на життя літературною працею. 

▪️ Відзначався колосальною працездатністю. За 40 років активного творчого життя кожних два дні виходив новий твір письменника (вірш, новела, повість, роман, монографія тощо), щороку видавав 5-6 книжок.

▪️ Його переклад біблійної “Книги Буття” досі залишається найбільш точним перекладом цієї частини Біблії українською мовою. 

▪️ Результатом діяльності Івана Франка є понад п'ять тисяч праць. Випущений у світ п'ятдесятитомник - це лише третина створеного українським генієм. 

▪️ В освоєнні детективного жанру, Франко виявився беззаперечним новатором в українській літературі.

▪️ Останні сім років писав лівою рукою, бо права була паралізована.



▪️ Іван Якович став зачинателем нової моди - адже поєднав вишиванку із класичним європейським костюмом. Письменник одягав сорочку і в будні, і в свята. Гірка іронія долі - через бідність і нестачу грошей ховали Івана Франка в чужій вишиваній сорочці…

 Це лише деякі факти з життя видатного письменника, а набагато більше ви зможете дізнатися з літератури, яка є в нашій бібліотеці-філіалі №16 міста Житомир. Прочитавши його книги – ви відкриєте для себе незнайомого Івана Франка, і це надзвичайно цікаво.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.