А ви знайомі з Майстром соціально - психологічної новели?

 «Я свою душу пустив у душу народу…» 

                                              Василь Стефаник

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.
  Ми горді, що ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. 

Стефаникові новели вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю. 

Вже спочатку, як тільки з’явилися перші реалістичні новели письменника, вони захопили читачів.

 Великий син України, поет її сумної долі й водночас співець надії на щасливе її майбутнє. 

Короткі, як спалах блискавки, психологічно сильні й гармонійно цілісні, щодо змісту й форми новели Василя Стефаника вражають читачів драматизмом та правдивістю. В цій книзі також вміщені спогади сучасників про митця, автобіографічні й критичні матеріали, епістолярна проза. Видання адресоване читачам середнього та старшого шкільного віку.


Творчість В. Стефаника – не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, політичних обставин того часу, це заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Його творчість та манера письма мали великий вплив на розвиток української новелістики.


Видатні особистості про Василя Стефаника та його творчість:


«Його новели - як найкращі народні пісні, в яких нема риторики, ані сентіментальності, а тільки наочне, голе, просте, непідфарбоване життя, часто даже сумна дійсність, але оздоблена золотом найправдивішої поезії»

Іван Франко



«... Двома - трьома швидкими штрихами він надзвичайно яскраво зображує нам цілі драми, завдячуючи саме тому, що всі його начерки мають загальний тон». Леся Українка


 «Рідко в якого письменника творчість така монолітна, як у Стефаника». Морачевський В. 


«Про Василя Стефаника не говоримо в минулому часі, бо є він і сьогодні цілком реально в нашім краснім письменстві, живе всією своєю невмирущою творчістю, силою свого вогнем налитого слова». Гончар О. 


«Василь Стефаник належить до плеяди славних письменників українського народу. Його ім’я як видатного художника, стійкого борця за краще майбутнє трудящих по праву стоїть поруч з іменами Шевченка і Франка, Лесі Українки і Михайла Коцюбинського». Тронько П. В.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.