Людина, яка об’єднала фантастику з реальністю.

Ернст Теодор Амадей Гофман - німецький письменник, художник романтичного напряму, а також композитор, який творив під псевдонімом - Йоганн Крейслер, народився 24 січня 1776 року, в сім'ї прусського адвоката. 

Коли хлопчикові було три роки, його батьки розійшлися, і мати повернулася в будинок своїх рідних, де хлопчик виховувався під впливом дядька-юриста, людини розумного і талановитого.

 Гофман рано продемонстрував здібності до музики і малювання, проте вибір майбутньої професії був визначений сімейною традицією: Гофман вибрав собі стезю юриспруденції. У 1792 році Гофман вступив на юридичний факультет Кенігсберзького університету, який перебував у ту пору в зеніті слави - там вже більше ніж три десятиліття читав лекції Іммануїл Кант.

Гофман мав універсальні здібності в різних галузях мистецтва. Він був автором першої німецької романтичної опери, диригентом, професійним музичним критиком, музикантом і чудовим юристом. 

Вражає не те, як настільки різнопланові здібності могли поєднатися в одній людині, а те, що в кожній із галузей, зокрема і в юридичній, Гофман вирізнявся високою професійністю.

Написані на початку ХІХ сторіччя, казки й нині залишаються улюбленими творами для дітей як в Україні, так і в усьому світі.

 У фантастичних повістях-казках письменника присутні романтична іронія, теми безумства, реальності ілюзорного, ірраціональності буденного… Блискуча фантазія в поєднанні з суворим і прозорим стилем забезпечили Гофману особливе, почесне місце в німецькій і світовій літературі.

Його відомі твори  - це «Крихітки Цахес на прізвисько Цинобер» і «Золотий горнець», «Лускунчик і мишачий король» - одна з найкращих різдвяних казок у світі, перлина творчості видатного німецького письменника Е. Т. А. Гофмана.

«Гофман був чарівником, який завиграшки перетворював людей на звірів, а останніх навіть на радників пруського королівського двору…» Генріх Гайне

«Диригент, композитор, карикатурист, декоратор, судовий радник, музичний критик, пяничка, великий ворог вульгарності, він довів, що магія неймовірного живе поруч з нами…» Веніамін Кавєрін


Якщо тобі цікавий письменник та його творчість, то в  книжковому фонді бібліотеки-філіалу №16 є  цікаві книги. Звертайся.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.