Збережемо довкілля разом!

А чи знаєте ви, що сьогодні 3 липня - МІЖНАРОДНИЙ День відмови від поліетиленових пакетів.
 
"День без поліетилену" проводять за програмою розвитку ООН спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України.

Мета - привернути увагу сіспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та забруднення ними довкілля. Це означає, що цього дня кожен з нас повинен спробувати обійтись без пластикових пакетів.


За прогнозами вчених, уже за 30 років пластику в морях буде більше, ніж риби! І ми навіть приблизно не можемо уявити, яка це величезна кількість сміття, що завдає шкоду довкіллю та людям!
 
Чим саме шкідливий поліетилен?
Тонкі пластикові пакети є потенційно небезпечними для дітей: вони можуть гратися ними, заплутатися, і задушитися. У США, наприклад, через них щороку задихається близько 25 дітей, більшість з яких – у віці до одного року.
 Крім того, звичайні пластикові пакети, дуже повільно розкладаються у природі, і можуть знаходитися в природному середовищі понад кілька століть, поки не розкладуться. Тварини часто плутають їх із їжею, що спричиняє їхню загибель.
А ось, наприклад, декілька доведених фактів про жахливий вплив будь-якого поліетилену на організм людини:
·         У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі викликає розвиток багатьох захворювань.
·         Зберігання їжі в поліетилені не приносить користі. Цю інформацію намагаються замовчувати, адже в цьому зацікавлені великі трансатлантичні компанії, які виробляють пакети та хочуть зберегти цей прибутковий бізнес.
·         Продукти, що лежать в пакеті, швидше починають псуватися, розвивається пліснява. А при заморожуванні поліетилену, з нього виділяються токсини. Особливо небезпечно розігрівати напівфабрикати в упаковці: вчені довели, що під дією високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ.
·         З метою реклами на поліетилен наносяться логотипи фірм, їх роблять яскравими, помітними. В складі фарби часто є токсини, згубні для людини.
·     
    Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Він також може згубно впливати на продукти, які потім вживає людина.


За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому щорічно до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, в тому числі, й пакетів.
Бібліотекарі житомирської бібліотеки-філіалу 16 закликають ВСІХ приєднатись до акції: "День без поліетилену!"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.