У чому ж воно, те щастя людське, яке воно і де його знайти?...


«Людина створена для щастя, як птах для польоту».  

В. Короленко

Майже 30 років Володимир Короленко прожив далеко від України, та завжди пам’ятав про цю землю. Письменника вабила «виразна, сильна, багата» українська мова, він любив, знав, цінував народну творчість.

 Володимир короленко любив Шевченкові поезії.

Переїзд до Полтави зблизив Короленка з видатними діячами української культури - Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Іваном Тобілевичем. Поміж творів,у яких звучить українська тематика - «Історія мого сучасника», «Діти підземелля», «Ліс шумить», «Без язика», «Сліпий музикант», «Епізоди з життя шукача».

Після вінчання Володимир Короленко разом із молодою дружиною Євдокією Івановською поїхав до Москви. 

У нього вже був написаний початок повісті "Сліпий музикант", але він відклав поки що цю роботу, аби пізніше повернутися до неї, продумавши сюжет до кінця. 

У 2021 році  – 135 років від написання повісті "Сліпий музикант".

Хоча твір уперше з’явився в газеті «Русские ведомости» 1886 року, письменник неодноразово повертався до нього, вводив нові епізоди й образи. Навіть у 1917 році він переробляв деякі сторінки повісті і писав про це одному зі своїх друзів: «Моїм головним художнім завданням було не тільки відтворення психології сліпого, а й відображення загальнолюдської мрії за ідеалом, туги за повнотою людського існування»...

Дія повісті відбувається на заході сучасної України і охоплює період приблизно з кінця 1860-х до початку 1880-х років. У той час деякі українські землі належали Польщі. Автор пише про місце подій: «південно-західний край» (це стосовно кордонів тодішньої царської Росії). Батько Петра Попельського був багатим поляком, сільським поміщиком, а мати Ганна Михайлівна (уроджена Яценко) і дядько Максим (брат матері) належали до малоросійського роду (тобто походили з Центральної України). Отже, в родині Попельських переплелися польська і українська лінії.

Петрик — єдиний син багатої дворянської родини Попельських — сліпий від народження...

Хлопчик починає пізнавати світ на дотик, і одного разу його пальці знаходять клавіші фортепіано. Ще не знаючи ціни своєму таланту, він іде з волоцюгами «шукати правду». І тільки любов тепер здатна примирити його зі світом зрячих..

Музика, мистецтво мають один з найсильніших впливів на людину, на її емоційний стан. Якщо ви хочете дізнатися, як музика ледь не згубила і як вона ж урятувала талановитого юнака, що був обділений долею, допомогла йому знайти свій шлях у житті, навіть відчути себе щасливим, - читайте повість В. Короленка «Сліпий музикант».


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.