#літературна_хвилинка

Стівен Едвін Кінг народився 21 вересня 1947, Портленд, Мен, США— американський письменник, автор більш ніж 200 творів, серед яких понад 50 книг-бестселерів у стилях жахи, фентезі, трилер, містика. Він був єдиною дитиною своїх батьків, які усиновили його брата Девіда за два роки до народження Стівена. 



Стівен зростав у бідності, писати почав у сім років, здобув певний досвід роботи журналістом. Після закінчення навчання в коледжі  замислювався над тим, чи не піти йому на війну у В'єтнам. Але військові забракували Кінга через велику кількість хвороб. З 1966 до 1970 він навчався в Університеті Мену  в Ороно.

2 січня 1971 р. Стівен Кінг одружився з Табітою Спрюс, з якою познайомився ще в університеті. Того ж року він почав викладати в Хемденській академії, отримуючи $6 400 на рік.

Його дружина фактично зліпила свого чоловіка з його таланту та власної амбітності й наполегливості. Скромний вчитель англійської мови, який до того ж підробляв роботою в пральні, одного разу викинув у кошик для сміття три сторінки списаного тексту. Табіта прочитала зачин (із нього потім постав один із найкращих романів Кінга — "Керрі") і змусила чоловіка дописати книжку.

Бібліотека-філіал №16 м.Житомир має у фонді книги Стівена Кінга, які користуються попитом серед наших користувачів. А ось наші новенькі книги Стівена Кінга.

 А в березні 1973 року роман придбало видавництво «Даблдей», тоді він отримав 2,5 тис. доларів, що навіть для тих часів було невеликою сумою. Проте з часом за продажі авторських прав роман приніс Кінгу близько 400 тисяч доларів, половина з яких відійшла видавництву. З цієї книги і починається слава Кінга.

Стівен Кінг також писав під псевдонімом Річард Бахман. , під яким він написав романи «Лють» 1977, "Довга прогулянка" 1979, "Дорожні роботи" 1981, "Людина, що біжить" 1982, "Худнучий" 1984, "Регулятори" 1996 та "Блейз" 2007. Наведені твори, за зізнанням самого автора, відрізняються особливою жорстокістю та психологічним навантаженням. Крім псевдоніму, Кінг навіть вигадав для Річарда Бахмана біографію.


Книги Стівена Кінга було продано більш ніж 350 млн копій  романів та збірок оповідань. На основі його історій знято низку фільмів, а також намальовані комікси. 

Нагороджений медаллю «За особливий внесок в американську літературу». 2003 року Національний фонд книг нагородив його медаллю за видатний внесок в американську літературу. Також отримував нагороди за внесок у літературу протягом всієї кар'єри, такі як премії «За внесок у світове Фентезі» (2004), був нагороджений Канадською асоціацією книгарів (2007) і званням Гросмейстра від Американських письменників містиків (2007).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Майстер-клас:"Колосок пшениці - як символ Голодомору"

Україна вишивана

Всесвітній день Книголюба.